IN-BETWEEN

0810

CULTURAL CENTRE & PUBLIC SPACE

SOTO DE LA MARINA

SANTA CRUZ DE BEZANA

CANTABRIA, SPAIN

COMPETITION, 2008, THIRD PRIZE

WITH OH.ARCHITECTURE

Half way between the ocean and the mountain range, Santa Cruz de Bezana has an undulating landscape, with free standing buildings, traditionally based on simple volumes. 

 

The density increases closer to the main transportation routes, especially in the surrounding areas of Santander.

 

The project aims to answer following tensions:

 

- north-south (natural section ocean-mountain),

- east-west (communication routes, built density)

 

The new centre is understood as a gathering space, a concave void:

 

- surrounded by the buildings, to enjoy sun and mountain views.  

- it wil establish a dialog with the park, the brook and the mountains.

 

The program is located in two blocks, coated with glass, timber and zinc, that surround the plaza:

 

- north-east block: library, classrooms.

- west block: exhibition, assembly hall.

 

The open public space, paved in local stone with open green joints, will host outdoors activities. 

 

It will contribute to the integration of the project in the landscape, evoking the old cattle routes that are usual in Cantabria.